Kurkistus The Walt Disney Film Archives -kirjaan

Pari kuukautta sitten törmäsin ulkomaisia keskustelufoorumeita selaillessani tosi mielenkiintoiseen kirjaan. Tuo kirja oli nimeltään The Walt Disney Film Archives: The Animated Movies 1921–1968 ja se varmasti tämän vuoden kiinnostavin Disney-kirja. Sitä on ollut kirjoittamassa monta tunnettua Disney-historioitsijaa ja nimensä mukaisesti siinä käsitellään vuosina 1921–1968 eli Waltin elinaikana valmistuneita Disneyn animaatioelokuvia.

Kirjassa vaikutti olevan vain yksi huono puoli; hintalappu. Esimerkiksi Amazon.comissa hinnaksi oli merkitty huikeat 200 dollaria. Teos jäi kuitenkin kummittelemaan mieleeni, ja kun sen julkaisupäivä lähestyi, päädyin YouTubeen katsomaan 45 minuutin pituista arvostelu/unboxing-videota. Video oli jaaritteleva kuin mikä, mutta se vakuutti minut siitä, että kirja on kiinnostava luettavaa. Lisäksi Dave hiukan pelotteli sillä, että kirjan painos saattaa loppua jossain vaiheessa, joten vielä parin päivän harkinnan jälkeen päätin laittaa kirjan tilaukseen.

The Walt Disney Film Archives
Kirja saapui tällaisen pahvisen salkun sisällä. Minulla ei ole mitään hajua, mitä tuolla salkulla pitäisi tehdä, mutta kuulemma se kuuluu säilyttää.

Kirja ei onneksi lopulta maksanutkaan ihan kahtasataa dollaria. Tilasin oman kappaleeni The Book Depositorysta, jossa se maksoi alennuskoodin käytettyäni noin 107 euroa. Onhan se silti yli tuplasti enemmän kuin koskaan olen maksanut mistään muusta kirjasta, mutta vitsit, on tämä opus vaan tosi upea!

Tiesin etukäteen, että kirja on XXL-kokoa, mutta silti se oikeasti vielä paljon isompi kuin osasin kuvitellakaan. Kuvista koko ei millään välity kovin hyvin, joten nappasin Pahatar-Funkon tuomaan hieman mittakaavaa. Sivut ovat melkein kaksi kertaa suurempia kuin The art of -sarjan kirjoissa!

En ole vielä ehtinyt lukea kirjaa, sillä minulla on juuri nyt kesken DisneyWar-kirja ja haluan saada sen luettua ennen kuin tartun tähän tiiliskiveen. Tai tiiliskivi ei taida edes olla tarpeeksi painava sana kuvaamaan tätä kirjaa. Pikemminkin se painii samassa sarjassa betoniporsaiden kanssa. Sivuja on 620 ja kustantajan mukaan kuviakin löytyy yli 1500.

Joka tapauksessa en siis osaa vielä antaa mitään kunnollista tai kattavaa arviota kirjasta, mutta haluan antaa teille pienen kurkistuksen sen kansien väliin.

Jokaisesta elokuvasta kertova luku alkaa tällaisella kullanhohtoisella faktasivulla, jossa listataan tärkeimmät ääninäyttelijät ja tekijät. Disney-klassikoiden 1–19 lisäksi kirjassa kerrotaan myös Mikki Hiiri ja Alice Comedies -lyhytelokuvista sekä muutamasta live actionia ja animaatiota yhdistävästä elokuvasta.

Kirjassa on todellakin aivan älytön määrä erilaisia kuvia nopeista luonnoksista taustamaalauksiin ja konseptitaiteesta lopullisen elokuvan ruutuihin. Jättimäisillä sivuilla kuva pääsevät oikeuksiinsa, kun niiden yksityiskohtia voi tiirata sydämensä kyllyydestä.

Jokaisesta aukeamasta kuvista on saatu tosi kaunis kokonaisuus, joten kirja on kaunista luettavaa. Ja luettavaa kirjassa todellakin riittää, kyseessä ei ole pelkkä nätti kuvakirja. Kymmenien kuvien lisäksi jokaisesta elokuvasta on vähintään parin aukeaman pituinen tekstiosuus.

Minua harmittaa pikkuisen, että kirja julkaistiin vasta kuukausi sitten eli kun olin jo saanut kirjoitettua Disney-tiistaitekstit tekstit melkein kaikista kirjassa käsiteltävistä elokuvista. Onneksi kirjassa on hieman juttua myös Nalle Puhista, joten pääsen hyödyntämään kirjaa edes siitä kirjoittaessa. Saatan mahdollisesti tehdä jo julkaistuihin Disney-tiistaihin lisäyksiä, jos kirjassa on jotain oikein kiinnostavaa uutta tietoa.

Onneksi tämän kirjan ei pitäisi jäädä ainoaksi The Walt Disney Film Archives -kirjaksi, vaan olla ensimmäinen sarjan viidestä osasta. En tosin ole onnistunut vielä löytämään tietoa siitä, mistä muut neljä osaa käsittelevät. Huhujen mukaan tästä kirjasta saatetaan julkaistaan myöhemmin myös vähän karsitumpi ja edullisempi versio. Lupaan ilmoitella, jos nuo huhut pitävät paikkansa.

En malta odottaa, että minulla on oikein kunnolla aikaa syventyä tähän kirjaan. Kirjoitan varmasti varsinaisen arvostelun, kunhan olen saanut teoksen kokonaan luettua. Se ei vaan varmasti tule tapahtumaan tämän vuoden puolella, joten tällä erää halusin vain vinkata kirjasta, jos se vaikka kiinnostaisi muitakin.

| Kategoriassa Keräily | Avainsanat:,

4 kommenttia artikkelissa “Kurkistus The Walt Disney Film Archives -kirjaan

 1. Kirja vaikuttaa todella mielenkiintoiselta ja kuvat todella pääsevät oikeuksiin, kun kirja itsekin on jo jättimäinen.
  Hyvä idea muuten lisätä mielenkiintoisia faktoja jo esiteltyihin klassikoihin. Pidän juuri erityisesti sellaisista random faktoista, jotka voivat jopa yllättää. Nämä faktat yleensä muistaa parhaiten!

  Mietin jo, että jos näitä osia on 5 niin niihin palaa aika sievoinen summa, jos kaikki ostaa :D mutta kirjat onneksi ovat hyvin säilyviä, joten nehän ovat pienoisia investointeja :)

  1. Kirja ei millään näytä näiden kuvien perusteella yhtä mahtavalta kuin se oikeasti on! Ainakin itse olin ihan ällistynyt, kun sain kirjan käsiini ja vieläkin sitä selaillessa ajattelen vain, että onpa siistiä, että tällainen kirja tehtiin. :)

   No niinpä! Olen koittanut itsekseni spekuloida, että mitä nuo neljä muuta osaa voisivat käsitellä. Ainakin animaatioita käsittelevät kirjat on melkein pakko hankkia, koska ne kiinnostavat tosi paljon. Mutta jos joku kirja käsittelee vaikkapa ainoastaan live action -elokuvia, niin sen ostamisen voisin skipatakin, ettei tämä kirjasarja aja minua aivan konkurssiin. :’D

 2. Aivan mahtavan upea kirja! Nuo esimerkkiaukeamat suorastaan hivelevät silmiä! Jos omiin lähiaikojen ostoksiin ei kuuluisi muutama suolaisemman hintainen hankinta, olisin varmaan heti rynnännyt ostamaan kirjan. Huimaa ihan pelkkä ajatus että sarjaan kuuluu vielä 4 muuta kirjaa!

  Noin järkälemäisen opuksen parissa saa kyllä mukavasti kulumaan monet sateiset päivät! :)

  1. No niin todella on! Tuo hinta on kyllä tosi korkea, vaati vähän totuttelua, että ylipäätään raaskin käyttää kirjaan noin paljon rahaa. Mutta onneksi ostos on kuitenkin tuntunut hintansa arvoiselta. En ole ainakaan itse törmännyt yhteenkään toiseen kirjaan, jossa olisi yhtä kattavasti tietoa Disney-animaatioista. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.