Zootropolis – eläinten kaupunki arvostelu

Kävin eilen illalla katsomassa uusimman Disney-klassikon, Zootropoliksen, heti tuoreeltaan. Minulla on ollut jo muutaman vuoden ajan tapana käydä katsomassa animaatiot alkuperäiskielellä ja tällä kertaa näytökseksi sattui myös 3D-versio.

HUOM: Spoilerivaara! Tekstissä voi olla ihan pieniä spoilereita elokuvasta, mutta siinä ei paljasteta esimerkiksi loppuratkaisua. Jutun voi siis lukea ennen elokuvan katsomista, mutta huomaathan, että kommenteissa saattaa olla keskustelua juonipaljastuksista.

Zootropolis juliste

Zootropolis – eläinten kaupunki (Zootopia)
Ohjaajat: Byron Howard, Rich Moore sekä Jared Bush
Äänirooleissa: Ginnifer Goodwin, Jason Bateman, Idris Elba, Jenny Slate, Nate Torrence
Ensi-ilta Suomessa: 4.3.2016 | Kesto: 1 h 48 min

Zootropolis kertoo nuoren Judy Hoppsin tarinan. Sinnikäs jänö on saanut jo pienenä päähänsä ryhtyä poliisiksi — muiden epäilyistä ja vanhempiensa toppuuttelusta huolimatta. Judy valmistuu poliisikoulusta kurssinsa priimuksena ja saa komennuksen eläinkaupunki Zootropoliksen ytimeen, mutta joutuukin parkkipirkoksi. Näitä poliisilaitoksen hanttihommia hoidellessaan hän tapaa viekkaan ketun, Nick Wilden, joka osoittautuu pian keskeiseksi todistajaksi tärkeässä tehtävässä. Yhdessä kaksikko alkaa selvittää kadonneen saukon tapausta ja kiitää johtolankojen perässä ympäri Zootropolista.

Aivan ensimmäisenä elokuvasta tulee mieleen sen vauhdikkuus. Varsinkin aivan alussa Zootropolis tuntui todella erilaiselta kuin mikään aikaisempi Disney-klassikko, mutta innokkaasti poliisiksi haluavan Judyn tarina vei mennessään ja piti hyvin otteessaan koko liki parituntisen ajan. Vauhdikkuudessa ja tapahtumarikkaudessa oli tietysti hyvät puolensa, mutta olisin melkein kaivannut itselleni kaukosäädintä, jotta elokuvan olisi voinut hetkeksi pysäyttää ja vain ihailla Zootropoliksen upeaa ympäristöä. Tapahtumien taustalla tuntui olevan koko ajan hirveästi nähtävää ja hauskoja yksityiskohtia. No, elokuvasta huomaa varmasti aina jotain uutta seuraavilla katselukerroilla.

Teemojensa puolesta Zootropolis oli yllättävän tätä päivää. Eläimillä oli erilaisia ennakkoluuloja muita kohtaan, ja pelko ajoi monet käyttäytymään liioittelevan suojelevaisesti ja kääntymään toisiaan vastaan. Eläimet käyttäytyivät muutenkin kuin nykyihmiset, jatkuvasti puhelinten ja erilaisten appsien äärellä. Saa nähdä miten hyvin elokuva vanhenee ajan myötä ja tuntuuko se samalla tavalla tosi 2010-lukulaiselta kuin esimerkiksi Oliver ja kumppanit tuntuu kasarilta.

Zootropolis Judy

Myös elokuvan huumori tuntui ajankohtaiselta. Mukana oli useita viittauksia populaarikulttuuriin, ja välillä teatteri suorastaan raikui yleisön nauraessa. Muutama vitsi oli vähän hölmö, mutta ei niille voinut olla nauramatta. Ainakin minulta parhaat naurut saivat kuitenkin parit itseironiset Disney-vitsit, kuten kaksi viittausta Frozenin repliikkeihin/laulunsanoihin sekä eläimelliset versiot 2010-luvun Disney-klassikoista. (Ehtikö kukaan painaa mieleensä, mitkä niiden piraattielokuvien nimet olivat?)

Elokuvan maailman suunnittelussa on tarvittu runsas annos mielikuvitusta. Erikokoisten eläinten yhteiselo samassa kaupungissa ratkaistu hauskoilla tavoilla ja eri kaupunginosissa oli otettu huomioon eläinten erilaiset tarpeet. Animaatio oli Disney-elokuvien tapaan ensiluokkaista ja varsinkin pääkaksikon liikehdinnässä huomio kiinnittyi useisiin pieniin eleisiin.

Englanninkielisessä versiossa ääninäyttelijöiden valinnat olivat osuneet aivan nappiin. Ginnifer Goodwin oli verraton Judy Hopps ja Jason Bateman mainio ovelana kettuna. Pienimpiä sivuhahmoja myöten muutkin äänet sopivat hyvin eläimille. Varsinkin Nickin Finnick-kaverin ääni oli aivan huippu. Suomidubista en osaa sanoa sen enempää, mutta mieluusti voisin käydä katsomassa elokuvan pian uudestaan dubattunakin. (Tarkemmat tiedot hahmojen äänistä löydät tekemältäni dubbaajien ja ääninäyttelijöiden listalta.) 3D taas ei mielestäni tuonut mitään lisäarvoa elokuvakokemukseen.

Zootropolis arvostelu

Olin katsonut muutamia Disneyn julkaisemia Zootropolis-videoita etukäteen, mutta en ollut onneksi sattunut törmäämään mihinkään tärkeisiin juonipaljastuksiin. En edes tiennyt etukäteen tarkalleen mikä Judyn ja Nickin tehtävä olisi ja uskon, että elokuvasta pystyy nauttimaan parhaiten, kun ei tiedä liikaa yksityiskohtia. Siksi on aivan mahtavaa, että Disney-animaatio sai kerrankin ensi-iltansa Suomessa samaan aikaan kuin Yhdysvalloissa. Helpottaa huomattavasti Disney-uutisten ja -keskusteluiden seuraamista, kun ei tarvitse pelätä lukevansa liikaa.

Arvioni:

Zootropolis oli erittäin vauhdikas, viihdyttävä ja yllättävä elokuva, jossa riittää ihmeteltävää ja mietinnän aihetta monelle katselukerralle. Ikäraja (K-7/4) on varmasti ihan kohdillaan, sillä mukana oli myös joitain melko jännittäviä kohtauksia.

Joko ehdit käydä katsomassa Zootropoliksen? Mitä pidit siitä?

Zootropolis — Eläinten kaupunki ilmestyy DVD:llä ja Blu-rayllä 8.7.2016.

Kuvat: The Walt Disney Company Nordic

P.S. Blogissa on tällä hetkellä joitain ongelmia, joten saatan joutua laittamaan sivuston välillä pois käytöstä. Koitan saada ongelmat ratkaistua mahdollisimman pian. Lisäys 6.3.: Halleluja! Sain ongelmat ratkaistua ja kaiken pitäisi nyt toimia normaalisti.

| Kategoriassa Elokuvat | Avainsanat:,

18 kommenttia artikkelissa “Zootropolis – eläinten kaupunki arvostelu

 1. Mäkin kävin just eilen katsomassa Zootropoliksen, mutta dubattuna. Oli kyllä ihan superhyvä, tykkäsin todella paljon. Se oli hauska, miten maailmasta oltiin tehty niin kehittynyt. Mielestäni Iina Kuustonen sopi hyvin Judy Hoppsin rooliin, mutta haluaisin nähdä elokuvan myös alkuperäiskielellä. Erityisen paljon ihastuin Shakiran biisiin Try Everything. Nyt olen koko aamun kuunnellut kyseistä kappaletta ja osaan sen jo melkein kokonaan :D Mutta oli kyllä ihan huippu leffa, en malta odottaa, että saan oman kappaleen kotiin! :)

  1. Kiva kuulla, että pidit leffasta. :) Täytyy varmaan tosiaan käydä jossain välissä katsomassa Zootropolis suomeksikin. Shakiran kappale oli aika tarttuva, minulle ei tosin ole vielä jäänyt mieleen kuin kertosäe. :)

 2. Itsekin ennätin katsastamaan Zootropoliksen jo ensi-iltaan. Ihan mahtavaa että kerrankin pääsi välttymään siltä parin kuukauden spoilereiden armottomalta blokkaamiselta. Zootropoliksessa on kyllä ollut paljon mielikuvitusta pelissä ja yksityiskohtia oli kyllä mahdotonta jäädä ihastelemaan näin ekalla katsomiskerralla. Mä pidin kyllä hirveästi siitä Kummisetä-päästäisestä :D Yritän piakkoin kirjoittaa elokuvan nostattamista ajatuksista omaan blogiini, mua jäi kiehtomaan erityisesti elokuvan ajankohtaiset teemat ja kuinka se käsittelee ns. lastenelokuvaksi aika suorasukaisesti poliittista todellisuutta (Lionhartkin puhuu useaan otteeseen vaaleista jne.)

  Pakko vielä sanoa että harmittelin Kuustosta Judyna ihan turhaan, hän oli mielestäni oikein onnistunut valinta enkä alkanut liiakseen miettiä Nelliä tai jotakuta muuta hänen aikaisempaa hahmoaan. Sen sijaan pettymykseksi nousi, että ilmeisesti Gazellen ääninäyttelijäksi oli myös valittu hänet! (Vai olisiko kenties hänen sisarensa, jolla on käsittääkseni aika samanlainen ääni… Lopputeksteissä Gazellen ääneksi listattin Shakira eikä hänen puhenäyttelijäänsä taidettu edes mainita) Kuitenkin Gazellesta jäi laimea fiilis ja välillä en osannut sanoa onko äänessä Gazelle vai Judy. Voi höh!

  1. No niinpä, kerrankin saa olla ihan asioiden tasalla eikä tarvitse vasta parin kuukauden päästä hehkuttaa elokuvaa. Haha, Mr. Big oli ihan huippu! En tiedä miten hän on asemansa saavuttanut, mutta hyvin näytti korttinsa pelanneen. :D Teemat olivat tosiaan melko poikkeuksellisia Disney-animaatiolle. En ole jaksanut itse niitä pohtia mitenkään sen kummemmin, mutta luen kyllä mielelläni sitten sinun mietteistäsi. :)

   Oho, aika jännä juttu, jos Iina Kuustonen tai siskonsa oli myös Gazellen äänenä! Mutta kiva, jos Kuustonen ei kuulostanut mielestäsi Judynä mitenkään liian tutulta. :) Täytyy ehdottomasti käydä katsomassa suomiversio, toivottavasti olen ollut väärässä omien ennakkoluulojeni kanssa.

  2. Gazellen ääninäyttelijä oli oikeastaan lopputekstien mukaan Heljä Heikkinen. Hänellä oli leffassa useampi rooli (ainakin päästäistyttö kaiketi lisäksi), mutta Kuustosen siskoksista vain tietääkseni Iina oli pelkästään Judyn äänenä.

   1. Okei, no saattaa olla että heidän ääniensä samankaltaisuus oli vain minun päässäni. Kiitos korjauksesta! (Yritin kyllä tähyillä nimeä lopputeksteistä mutta se ehti hujahtaa ohi :<)

    1. Itseasiassa Gazelle kuulosti minunkin korvaani ihan Iina kuustoselta… :D Eli et ole ainoa. Mutta miten ihmeessä Heljä Heikkinen on sitten onnistunut kuulostamaan kuustoselta? Alussa Gazelle ei kuulostanut samalta Iinan kanssa, mutta loppua kohden (etenkin lopputekstikohtauksen alkaessa) oli aika vaikeaa erottaa onko kyseessä kuustonen vai joku muu…

 3. Hihi, hauskaa että sinäkin kerkesit jo Zootropoliksesta kirjoittaa! Ihana lukea muidenin mielipiteitä leffasta, sillä kävin katsomassa sen itsekseni, eikä juttuseuraa leffasta pölimiseen sen jälkeen ollut. :D

  Minusta nuo piraattileffat olivat ihan mahtava easter egg. Minua nauratti, vaikka jotenkin tuntui että kohtaus meni kyllä täysin muulta salilta ohi. Olinkin tosin näytöksessä joka esitettiin jo päivällä ja suomeksi, joten sali oli täynnä lapsia, joilla lähes kaikilla oli muuten mukanaan isä, eikä äitiä. Se oli hassu huomio, mutta oikeastaan ihan hauskaa. Mistä lie sitten johtui vai oliko vain sattumaa?

  Voi, tekisi ihan mieli mennä näkemään Zootropolis vielä alkuperäisäänillä, ehkä toisella kertaa jo ehtisi noihin yksityskohtiin kiinnittää paremmin huomiota. Tykkäsin tosi paljon Zootropoliksen maailmanrakennuksesta ja olisi hauska bongailla kaupungista lisää hauskoja juttuja!

  Ja toivottavasti saat blogin ongelmat korjattua! :)

  1. Hyviä leffoja haluaa aina vähän puida jälkikäteen toisten kanssa, onneksi se onnistuu myös netin välityksellä. :)

   Hehe, piraattileffat taisi olla sellainen “tietäjät tietää” -vitsi. :D Enpä osaa kyllä yhtään sanoa, miksi juuri isät olisivat vieneet lapsiaan leffaan. Mutta jännä huomio. :)

   Voi kyllä suositella englanninkielistä versiota, se kuulosti minusta tosi kivalta! Isolta valkokankaalta saa varmasti myös tosi kivasti bongailtua lisää yksityiskohtia. :)

   Toivon samaa itsekin. En vielä yhtään tiedä mistä ongelmat johtuvat, mutta toivottavasti joku kikka löytyisi pian.

 4. Kävin katsomassa Zootropoliksen aikaisemmin päivällä 3D:nä suomeksi dubattuna (englanniksi tekstitettyä versiota ei ollut edes saatavilla paikallisessa teatterissa…) ja tykkäsin ihan hirmu paljon! :) Zootropoliksen maailma oli kiehtova, juoni mukaansa tempaava ja hahmot suloisia ja samaistuttavia! Päällimmäisenä ja positiivisimpana jäi mieleen Nick Wilden hahmo, jossa oli omaan mieleeni jotain todella sympaattista.(Taustatarina? Olemus? En tiedä.) Elokuvan jälkihuumassa tulikin ostettua Nick Wilde -infinityfiguuri… hehehe :D Osasin jotenkin odottaa että tulen pitämään hahmosta, mutten ajatellut että näin paljon.

  Zootropoliksen teemat, (syrjintä, ennakkoluuloisuus) ja niiden käsittely oli suurta plussaa, ja jotain sellaista mitä ei ole tullut Disneyltä aiemmin nähtyä. Aiheita ja teemoja käsiteltiin todella suoraan ja eri lailla mitä ennen, turhat piiloteemailut ja siloittelut oli esimerkiksi jätetty vähemmälle, mikä oli tottakai mielestäni hyvä juttu. Kovin erilainen Disney klassikko ainakin tässä tapauksessa. (en tiedä saatko pointistani kiinni kun näin väsyseenä keskiyön aikoihin tätä kirjoittelen :D)

  Elokuvassa oli pääosin tasokasta huumoria ja läppää jolle kehtasi kyllä nauraa ja virnistellä tyhmän näköisenä, eikä elokuva näin ollet ollut pelkkää synkistelyä vaikka rankkoja ja nykymaailmassa todella ajankohtaisia aiheita käsittelikin. Hyvän mielen elokuva. :) Plussaa myös siitä, että Zootropoliksen tapauksessa ei kuollut ketään (eikä samankaltaisia sydäntä särkeviä kohtauksia ollut) ja tällainen poliisitarina oli jotenkin virkistävää vastapainoa aikaisempien klassikoiden juonikuvioille. Yksi asia kuitenkin otti päähän. Myös Zootropoliksessa oli yllätyspahis, mitä osasi juonen edetessä jo odottaa (onnistuin jopa arvaamaan pahiksen vähän ennen kuin se lopulta paljastettiin). Toisaalta, yllätyspahikset on aika tyypillisiä hahmoja tällaisissa “poliisi”tarinoissa, mutta välillä olisi kiva, että pahis ei tulisi koko ajan “suurena yllätyksenä” niinkuin esimerkiksi aikaisemmissa kolmessa klassikossa.

  Dubbauksesta vielä vähän: Komppaan kaikkia muita sanomalla että Iina Kuustonen todellakin loisti Judyn roolisssa, ja Ilkka Villin ääni sopi Nickille kuin kuono naamaan. Että voit lakaista ennakkoluulosi tämän asian suhteen vaikka maton alle. :D Ääninäyttely oli taas kerran tasokasta. Vähän vain häiritsi tämä Gazelle-tapaus jota jo tuolla ylempänä kommenteissa puitiin, ja se että suuret petoköriläsughagh-hahmot kuulostivat jotenkin omiin korviini kaikki ihan samanlaisilta. x) mutta ehkä vika oli minun korvieni välissä. :D

  ja noista piraattielokuvista muistan nimeltä nämä: Wrangled, Pig Hero 6, Floatzen 2, Giraffic, Wreck-it-Rihno ja Mewana, ellet ole näitä jo itse jostain netin syövereistä selvittänyt :D Muutenkin leffa täynnä hauskoja viittauksia populaarikulttuuriin ja aikaisempiin klassikoihin (köh Frozeniin).

  Tämä on ehkä pisimpiä kommentteja mitä olen koskaan mihinkään kirjoittanut, huhhuh onnea jos olet jaksanut lukea selitystäni tähän asti! Mutta juuu, omassa päässäni Zootropolis kyllä ansaitsee paikkansa Disneyn uuden kultakauden parhaimmistossa! :)

  1. Tietysti jaksan aina lukea kaikki kommentit, pitkät ja lyhyet. :) Mukava vaan, että elokuvasta riitti sanottavaa/kirjoitettavaa.

   Uu, olen myös miettinyt Nick ja Judy -figuurien hankkimista, sillä haluaisin kokeilla hahmoilla pelaamista ja ovathan figut tosi hienon näköisiäkin! En vain ollut varma, joko ne ovat saapuneet kauppojen hyllyille, mutta hyvä tietää, että niitä pitäisi löytyä. :)

   Uskon ymmärtäneeni pointtisi. :) Zootropolis tuntui minustakin tosi poikkeukselliselta Disney-animaatiolta. Toisaalta siinä oli Judyn kautta mukana animaatioille aika tyypillinen unelmien tavoittelun -teema, mutta muita yhteiskunnallisempia teemoja en ainakaan äkkiseltään muista käsitelleen muissa Disneyn animaatioelokuvissa.

   Yllätyspahis on tosiaan toistunut Disney-klassikoissa jo melko monta kertaa putkeen. Esimerkiksi Inside out tuntui siltä kannalta melko virkistävältä, kun mitään pahista ei varsinaisesti edes ollut. Ehkä Disney voisi seuraavaksi tehdä oikein kunnollisen pahiksen, joka ei peittele juoniaan.

   Suomidubbaus on nyt saanut niin paljon kehuja, että pakkohan se on käydä katsomassa/kuuntelemassa! :) Ja täytyypä muistaa kuunnella tarkasti tuota Gazellen ääntä, kun siitäkin on nyt ollut keskustelua.

   Hahaha, Pig Hero 6! :D En ollut ehtinyt nähdä netissä kuin pari noista elokuvien nimistä, joten kiitos Rico!

 5. Kävin itsekkkin katsomassa. Tosin dubattuna. Tuli mieleen kysyä, että tietäkö kukaan tuleeko elokuva esim. Netflixiin tai Viaplayhin? Ja jos tulee niin koska? Oli niin hyvä leffa, että tekisi mieli katsoa uudelleen, mutta viitsiikö leffateatteriin lähtä uudelleen, vai jääkö odottamaan.

  1. Hyvä kysymys. :) Ensinhän Zootropolis pyörii teattereissa muutaman kuukauden ja ilmestyy sitten arviolta kesä-heinäkuussa DVD:llä ja Blu-rayllä. Kaikkia Disney-elokuvia ei julkaista ollenkaan Netflixissä/Viaplayssä, mutta jos Zootropolis päätetään lisätä jomman kumman valikoimiin, niin veikkaan, että elokuvan löytää sriimauspalveluista noin vuoden kuluttua.
   Eli jos ei halua lähteä toiste elokuvateatteriin asti, niin nopeimmin elokuvan saa katsottavaksi kesällä joko ostamalla DVD:n/Bly-rayn tai vuokraamalla sen videovuokraamosta tai jostain netin vuokrauspalvelusta.

 6. Kävin itsekkin 4.3 katsomassa ja sitten 10.3 uudestaan. Kummatkin dubattuna:) Olin odottanut elokuvaa paljon huonommaksi, varmaan johtuen siitä, että inside out oli minulle hiukan pettymys. Zootropoliksen maisemat olivat aivan uskomattomat. Toisella kerralla kiinnitin enemmän huomiota niihn. Esimerkiksi kohtaus jossa Judy saapuu junalla Zootropolikseen, maisemat olivat mielettönmät:D Vau! Elokuvan huumori oli myös jännällä tavalla hauskaa, ja elokuvassa sai nauraa ja kyynelehtiä :,) Kun DVD;eelle tulee, varmasti pääsee sinne hyllylle muiden kaltaistensa elokuvien joukkoon:)
  5/5 :)

  1. Kiva kuulla, että Zootropolis yllätti positiivisesti! :) Ehdin itsekin huomata toisella katselukerralla paljon uutta, varsinkin monia pikkueläimiä ja niiden asumuksia. Minua Zootropolis ei ihan onnistunut itkettämään, mutta nauroin paljon ja pari kertaa tuli kylmiä väreitä. Zootropolis tulee varmasti hankittua omaankin leffahyllyyn.

   Tuohon toiseen kommenttiisi: Nick ja Judy näyttävät niin söpöiltä Tsum Tsumeina. :) Ja tuo kassi on myös hieno! Nuo Disney Storen ostoskassit ovat kyllä tosi monikäyttöisiä ja kestäviä. Toivottavasti sat hankittua nuo jutut. :)

 7. Itse kävin katsomassa Zootropoliksen ensimmäisen kerran 11.3 ja ihastuin leffaan täysin. Ei ihme, että arvostelijat pitävät sitä yhtenä parhaimpana Disney -leffoista, olen itsekin samaa mieltä! Ja Zootropolis oli paljon parempi kuin Frozen. Frozen on mahtava leffa, mutta se on minusta liian yliarvostettu (Älkää ottako itseenne). Toisen kerran menin katsomaan Zootropoliksen 31.3 ja toivoisin, että saisin mahdollisuuden mennä kolmannen kerran katsomaan sen, en millään jaksaisi odottaa kesään asti, jos se DVD julkaistaan silloin. Kävin molempina kertoina katsomassa dubatun version, ja suomidubbi oli jälleen kerran mahtavaa. Minusta on surullista, että suomidubbia haukutaan tuosta noin vain. Eikö pitäisi olla ylpeitä, että elokuvia ja sarjoja edes dubataan äidinkielellämme? Itse olen melkeimpä aina tyytyväinen suomidubbeihin, jos nyt ei lasketa joitain Pikku Kakkosen lastenohjelmia. Jos et ole vielä käynyt katsomassa Zootropolista dubattuna, suosittelen lämpimästi, Ilkka Villi ja Iina Kuustonen loistavat Judyn ja Nickin rooleissa! :)

  1. Mukava kuulla, että olet innostunut elokuvasta noin paljon. Toivottavasti pääset katsomaan Zootropoliksen vielä kolmannenkin kerran, elokuvat näyttävät kuitenkin aina tosi hienoilta isolta valkokankaalta. :)

   Ehdottomasti on tosi hieno juttu, että Disney-elokuvia dubataan suomeksi! Tuskin olisin itse edes kovin innostunut Disneystä, jos en olisi saanut jo lapsena katsoa studion elokuvia omalla äidinkielellä. Nykyään olen ehkä vähän liiankin kriittinen joitain suomidubin pikkuvikoja kohtaan, mutta koitan jatkossa pitää kieleni kurissa turhan valittamisen suhteen. Kävin katsomassa elokuvan suomeksi dubattuna noin viikko tämän arvostelun kirjoittamisen jälkeen ja oli se kyllä minusta onnistunut. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.